Skraldere: Supermarkeder smadrer gammel mad med vilje

Skraldere mener, at lokale supermarkeder ødelægger kasseret mad, som de skralder. Ingen supermarkeder genkender kritikken.
IMG_3660

Skraldere mener, at Meny åbner kødbakker med vilje, så skraldere ikke kan få gratis kød. Det afviser Meny. Foto: Rasmus Straka

Af Rasmus Straka

Irene Lehmann kunne ikke tro sine egne øjne.

Foran hende lå kasseret mad som juice, kød og brød i en skraldespand ved Netto i Lavhedecentret. Maden kunne ikke sælges. Datoen var overskredet. Plastikfolien rundt om kødpakkerne var gået op.

Selv om maden ikke måtte sælges, kunne den gøre gavn i en skralders køkken. Men Irene Lehmann fik sig en overraskelse. En ret så stor overraskelse, hvor hun ikke var i tvivl om, at Netto-butikken havde ødelagt maden med vilje.

”De havde skåret alt op. Det var nærmest umuligt, hvis det var et uheld med alle de varer. Jeg tror, at de gjorde det med vilje,” siger hun.

Og det er ikke første gang, at det sker for lokale skraldere. Flere fortæller, at supermarkeder i Holstebro og omegn har ødelagt madvarer med vilje. I Netto og Fakta, hvor Irene Lehmann har skraldet, har hun også oplevet det.

”I Netto på Banetoften har jeg oplevet, at hele containeren lugtede langt væk af klorin. Jeg har også oplevet, at Fakta i Vestergade har tømt rengøringsmidler ud i hele containeren,” siger hun.

Kultur som splitter folk
På Facebook findes gruppen ’Vi elsker skrald – Holstebro/Struer/Lemvig og omegn’. Her deler godt 100 folk deres erfaringer om at skralde og giver gode råd om de supermarkeder, der giver et godt udbytte.

I de sidste par år er kulturen med at skralde mad blevet populær. Det handler om at åbne skraldespande og tage kasseret mad som frugt, mælk, æg, kød og brød med hjem. For det meste er brødet gået ud af dato, frugten har fået skrammer, og mysliemballagen er gået op.

Men kulturen skaber også problemer.

Flere supermarkeder, som avisen har talt med, oplever problemer med skralderne. De mener, at maden, som der bliver ledt efter i containere, bliver kastet på jorden, og skralderne rydder ikke op efter sig. Desuden kan skralderne være til gene for personalet. Ofte er de ved butikkernes udgange, hvor personalet skal ud, når de har fri.

,Ann Kristine Jespersen

“Hvad mister supermarkederne på os skraldere?”, spørger Ann Kristine Jespersen, som skralder. Foto: Rasmus Straka

Langt fra den første episode
Som flere skraldere har Ann Kristine Jespersen oplevet, at Meny i Ellebækcentret tager alt deres kød ud af bakkerne og blander det hele i den samme affaldssæk.

”De skærer bakkerne op næsten hver gang, de har kød, som er gået over dato. Men hvad mister supermarkederne på os skraldere? Ingenting,” siger hun.

Det irriterer Ann Kristine Jespersen, for det er spild af godt og brugbart kød. Hun kalder det ærgerligt og forkert, når hun møder synet af mad, som supermarkederne virker til at have smurt ind i vaskemiddel, syltetøj eller æg.

“Der var engang, hvor stort set alle varer i en skraldespand ved Netto var smurt ind i æg. Det lignede, at personalet havde haft en konkurrence om at kyle det ene æg efter det andet i containeren. Det virker til, at de vil holde os væk,” siger hun.

Også på landsplan har der været episoder som dem i Holstebro. Sidste måned blev en Kiwi hængt ud for at hælde yoghurt ud over kasseret mad. I et Facebook-opslag skrev skralderen Steffen Sand, at han havde svært ved at forstå, hvordan al den mad var blevet smurt ind i yoghurt.

Opslaget blev kommenteret af flere personer, som havde oplevet lignende episoder, og det fik godt 900 delinger. Bagefter tog Kiwi fat i den enkelte butik og lovede, at det ikke ville gentage sig.

Supermarkeder genkender ikke kritik
Ingen lokale supermarkeder, som avisen har talt med, forstår kritikken. Stort set alle chefer siger, at de aldrig har hørt om, at supermarkeder ødelægger kasseret mad med vilje i Holstebro.

En enkelt chef, der ønsker at være anonym, siger, at han har hørt, at butikker har hældt rengøringsmidler eller kastet æg ud over den kasserede mad. Der er tale om meget få butikker, påpeger han.

Henrik Hedegaard, der er købmand i Meny i Ellebækcentret, afviser, at hans butik ødelægger kødbakker for at genere skralderne. I stedet siger han, at de tænker over, at kødet ikke skal havne i de forkerte hænder.

“Vi har intet imod skralderne. Det er så små beløb, vi kan miste på dem, at vi ikke tænker over det. Men vi er bange for, at de bliver syge, hvis de spiser varer, som vi har smidt ud. Kød kan blive kaldt tilbage – og så skal det ikke spises,” siger Henrik Hedegaard.

Meny har tomme kødbakker i deres container, erkender han. Men det er, fordi de bruger kød, som er ved at udløbe, til at lave mad til delikatesseafdelingen. Og Henrik Hedegaard er overrasket. Men han vil gerne finde en løsning.

“Ingen skraldere har spurgt os, om vi vil give dem lidt kasseret mad. Jeg vil gerne diskutere det. Men det skal være sådan, at vi bestemmer, hvilke varer de får. Det er ikke al mad, de kan få med. Og de kommer nok til at skralde og rode alligevel – og så er det ligemeget.”