Her burer vi mobiltelefonerne inde

På Mejrup Skole i Holstebro har man sat digital mobning på skoleskemaet
Net-mobning kan medføre dårlig selvtillid, utryghed og - i værste tilfælde - selvmordstanker hos offeret. Foto: Karoline Mathilde Rasmussen

Net-mobning kan medføre dårlig selvtillid, utryghed og – i værste tilfælde – selvmordstanker hos offeret. Foto: Karoline Mathilde Rasmussen

Af Karoline Mathilde Rasmussen

Der skal ikke mere til end et par hurtige klik på tasteturet og et tryk på send-knappen, så ligger der en besked i indbakken. Mobning på de sociale medier bliver et større og større problem blandt børn og unge i Danmark. Dette har man erkendt på Mejrup Skole, og derfor har de indført undervisning i god opførsel på internettet helt ned i de små klasser.

’’Da vi indførte undervisningen på skolen, var det ikke fordi, det var et stort problem. Men vi vidste, at der helt sikkert ville komme udfordringer med mobning på de sociale medier. Derfor var det nødvendigt at have en plan, som vi kunne tage i brug, når problemerne opstod,” fortæller Lars Eg Nørmark, som er skoleinspektør på Mejrup Skole.

Undervisningen lærer blandt andet børnene, at det er ulovligt at komme med trusler på internettet. Men man taler også om, at børnene har en afgørende rolle og kan være med til at stoppe mobningen, hvis de er vidne til ubehagelig opførsel på de sociale medier.

Forældrene skal inddrages
Intet tyder på, at problemet digital mobning vil komme til at fylde mindre blandt de unge i fremtiden. Tværtimod er tendensen, at også de yngste skoleelever er ofre for ubehagelige kommentarer på internettet. Derfor er det altafgørende, at forældrene spiller en aktiv rolle.

”Mange forældre er slet ikke klar over, at deres børn helt nede i indskolingen kan have problemer på de sociale medier. Men det har de, og derfor skal vi nå ud til forældrene, før det er for sent,” siger Lars Eg Nørmark.

Derfor bliver forældrene til 3. klasserne på Mejrup Skole inviteret til et forældremøde. Her underviser skolens IT-vejleder forældrene i, hvordan børnene bruger de sociale medier, og hvordan forældrene skal forholde sig til det.

”Grundlæggende handler det om oplysning og opdragelse. Her har forældrene en enorm opgave foran sig, for de bliver nødt til at kigge deres børn over skulderen og følge med,” siger Lars Eg Nørmark.

Mobiltelefonen bliver buret inde
Skolens ældste elever får ikke undervisning i, hvordan man kører god stil på internettet. I stedet har man indført et koncept kaldet Mobilhotellet. Her parkerer eleverne deres telefon i et skab, når de møder i skole. Og de får den først igen, når de har fri.

’’Vi kan ikke sige, om det forhindrer digital mobning. Men vi ved i hvert fald, at de unge ikke bliver afledt af de sociale medier, og mobningen ikke kan finde sted i skoletiden,” siger Lars Eg Nørmark.

’’Og så har det også haft den effekt, at eleverne sætter sig sammen i frikvartererne og spiller kort.”

fakta