Flygtninge fikser slidte cykler med succes

På Asylcenter Holstebro reparerer flygtninge cykler, som de efterfølgende bruger flittigt. Projektet vækker glæde. 
Abramally Yohhanes er en af de flygtninge, der har nydt godt af en cykel.

Abramally Yohhanes er en af de flygtninge, der nyder godt af en cykel. Foto: Kristian Kaad Jørgensen

Af Kristian Kaad Jørgensen

Midtugeavisen Holstebro kunne onsdag berette, at Holstebro Kommune ikke vil oprette et busstoppested til flygtninge, der ønsker at transportere sig den 2,1 kilometer lange vej fra asylcentret til det nærmeste supermarked.

På Asylcenter Holstebro har man derfor taget værktøjet i egen hånd. De har oprettet et cykelværksted, hvor flygtninge reparerer cykler, som politiet ikke kan sælge som hittegods. Herefter kan flygtningene købe cyklerne for 100 kroner; medmindre de er yngre end 8 år – for så er cyklerne gratis.

Og der er flere fordele ved projektet.

Asylcenter Holstebro har lige modtageet et læs cykler; eller resterne af dem.

Asylcenter Holstebro har lige modtaget et læs cykler – eller dét, der er tilbage af dem.

Cyklerne samler
Projektet, der fungerer som et praktikforløb, tiltrækker oftest mænd, der har arbejdet som bil- eller cykelmekanikere i deres hjemlande. Da hjemlandene er mange, betyder det også, at forskellige kulturer samles, hvilket man er glad for på asylcentret.

”Cykelprojektet skaber venskaber på tværs af lande, som betyder, at eksempelvis iranere og kurdere snakker sammen og hygger sig,” siger Elvir Bico, der arbejder på Asylcenter Holstebro som socialpædagog. Han tilføjer, at projektet skal ses som forberedelse til det danske samfund.

”Vi vil gerne vise, at man skal yde for at få noget – verden udenfor er ikke anderledes.”

Hurtigt langt omkring
”Jeg er glad for min cykel. Den er god, billig og en stor hjælp, når jeg for eksempel vil handle,” siger Abramally Yohhanes, som snart har været på Asylcenter Holstebro i et halvt år. Han er en af de eritrianske flygtninge, der kommer flere og flere af til Holstebro.

Det er ikke blot cyklerne, der vækker glæde. Det gør værkstedet og projektet i dets helhed også.

”Værkstedet er et samlingspunkt. Folk elsker at være her,” siger Paul Jensen, der som cykelmekaniker er primus motor for projektet. Noget kunne også tyde på, at Paul Jensen er manden, der forbereder flygtningene på den danske værkstedshumor.

”Problem, problem, problem. Always with you,” lyder det, med et glimt i øjet, til en af hans medarbejdere på et engelsk, der ikke skjuler hans vestjyske aner.