Sexekspressen underviser på ungdomsskolen

I denne uge hjælper Sexekspressen med seksualundervisningen på ungdomsskolen i Holstebro.
Onani er et af de mange emner på Sexekspressens dagsorden. Foto: Anna Bjørn.

Onani er et af de mange emner på Sexekspressens dagsorden. Foto: Anna Bjørn.

Af Anna Østergaard Bjørn

I Holstebro kommune går man op i at gøre seksualundervisningen endnu bedre, end den i forvejen er. Sexekspressen er i denne uge rykket ind på ungdomsskolen for at undervise Holstebro Kommunes syvende klasser, som et supplement til den seksualundervisning folkeskolen i forvejen underviser i.

”Børnene er ude af de faste rammer og med andre, yngre undervisere. Børnene åbner sig op, fordi sexekspressens frivillige gør det samme og fortæller om deres egne erfaringer. Det styrker klassens trivsel,” siger Troels Lysgaard, der er koordinator for den åbne skole i Holstebro Kommune.

Et personligt og humoristisk twist
”Vi svarer på det de spørger om – også det personlige,” Siger Johanne Dikland, ”sexpert” fra Sexekspressen, der til dagligt læser medicin på Aarhus universitet. Sexekspressen består af frivillige fra sundhedsuddannelserne på landets universiteter. Sammen med Johanne underviste også Jens Holland fra medicinstudiet på SDU.

Blandt andet starter Sexekspressens sexperter dagen ud med at spørge børnene, hvad de skal kalde kønsdelene resten af dagen. I Jens og Johannes syvende klasse blev det til ”Bananen” og ”pussy.” Der bliver snakket om grænser, fantasier, feticher, kønssygdomme, følelser, seksualitet og meget meget mere med et personligt og humoristisk twist.

”Det er super fint med nogle udefra. Det er som et frisk pust luft, og det danner nye rammer,” Siger Lis Tarbensen, der er lærer for syvende klasse i Borbjerg. Hun synes, at sexekspressen er et fint supplement, men har intet imod selv at undervise i sex.

”Man er professionel i forhold til børnene, når det kommer til seksualundervisning. Man tager som lærer ikke udgangspunkt i sig selv, og når man snakker om tingene, så snakker man generelt. Sex og Samfund har også nogle rigtige fine ting til undervisningen,” tilføjer Søren Jensen, der er lærer på Tvis skole. Og det er Lis Tarbensen helt enig i.

Efter folkeskolereformen er ungdoms- og musikskolerne blevet forpligtet til at samarbejde med skolerne, og dette er en af de ting, der er kommet ud af samarbejdet.