Iranske børnebogsillustrationer pynter på Holstebro børnebibliotek

Holstebro Børnebibliotek åbnede i dag for en ny udstilling med 80 billeder af børneillustrationer lavet af iranske kunstnere.
Ulla Jespersen viser den nye udstilling på biblioteket i Holstebro

Ulla Jespersen viser den nye udstilling på biblioteket i Holstebro

Af Pernille Kjær

Holstebro børnebibliotek har i dag åbnet for udstillingen ”Nye billeder fra Iran”, som er en udstilling bestående af børnebogsillustrationer lavet af 40 yngre iranere, hvoraf mange er internationalt anerkendte.

Kunstnerne bag illustrationerne kommer fra en kultur, som er kendt for at have en lang tradition for at male og digte, og det mellemøstlige skinner da også igennem i flere af illustrationerne i form af gyldne farver og motiver fra naturen sat ind i et drømmende univers.

Men selv om det drømmende element fylder meget i flere af illustrationerne, så har mange af billederne også elementer, som de fleste børn kan genkende fra deres egen hverdag. Midt i biblioteket hænger eksempelvis et billede af en pige, som smilende sidder på en gynge i en have.

Både for børn og voksne
Børnebibliotekar Ulla Soon-Ja Jespersen, som selv har stået for at sætte udstillingen i biblioteket op, havde ikke set de mange illustrationer, før biblioteket takkede ja til tilbuddet om at få udstillingen til byen. Hun er dog glædeligt overrasket over de mange farverige kunstværker.

”Vi er meget glade for at have fået udstillingen til Holstebro. Det er en anderledes, men stadig inspirerende udstilling, der henvender sig til både børn og voksne. Det er én af de mange måder, hvor vi arbejder med formidlingen af den gode børnelitteratur,” siger Ulla Jespersen.

Og netop børnene er vigtige for biblioteket, der med flere tiltag støtter op om børnelitteraturen. I biblioteket står blandt andet et ’inspirationshjul’, som er udviklet af fem pædagogstuderende fra VIA i et samskabelsesprojekt med biblioteket, og som har til formål at skabe læring og inspirere børnene til at prøve flere af bibliotekets tilbud.

“Vi vil gerne vise, at børnelitteraturen stadig lever i bedste velgående,” siger Ulla Jespersen.

Succes fortsætter
Det er ikke første gang, at udstillingen ser dagens lys. Illustrationerne har allerede været vist i Vollsmose og Gellerupparken i Aarhus, men nu er de altså for første gang kommet til det vestlige Jylland i Holstebro, hvor de vil være udstillet frem til d. 2. april.

”Det interessante var at få udstillingen til den her ende af landet, for det har den ikke været før, og det kommer den umiddelbart heller ikke igen,” siger Ulla Jespersen.

Og successen stopper ikke her. Efter at have været udstillet i Holstebro skal børneillustrationerne nemlig videre til Aalborg, hvor aalborgenserne får muligheden for at tage et kig på de i alt 80 billeder.

Arrangørerne bag udstillingen er Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark, med redaktør Lis Andersen og børnebogsanmelder hos Politiken Steffen Larsen i spidsen.