Holstebro vil ikke give busstoppested til asylcenter

Kommunen vil ikke lave et busstoppested til asylcenteret, så beboerne på centeret kan komme rundt i byen, som de ønsker.

Af Alexander Mejdahl Jeppesen

Najiballah Khuram bor på Asylscenter Holstebro og kunne rigtig godt tænke sig, at der gik en bus fra asylcenteret, så han ikke behøvede at slæbe indkøbsvarer de 2,1 km., der er fra asylcenteret til Aldi.

”Det er rigtig tungt at bære indkøbsvarerne, så vi har fundet en smart vogn til at bære det i,” forklarer Najiballah Khuram om indkøbsvognen fra Aldi, der står parkeret inde på asylcenteret.

Men medlem af byrådet i Holstebro for Socialdemokraterne Susanne Funch er bange for reaktionen i lokalbefolkningen, hvis et busstoppested til asylcenteret bliver prioriteret højere end de ældres mulighed for at komme ud til det nye dagscenter.

”Det er da en rigtig god idé med et busstoppested, men lokalbefolkningen ville brokke sig kraftigt, hvis asylansøgerne blev prioriteret over de ældre,” siger hun.

Tættest muligt på centrum
Hun mener i øvrigt også, at asylcenteret er placeret så tæt på Holstebro centrum, som det er muligt, og at der ikke er noget i vejen for, at beboerne på asylcentrene kan gå til byen.

Men det er ikke altid lige nemt at komme til af sted, når man ikke kender byen eller sproget.

”Det er jo næsten umuligt for dem at finde rundt i en by, de aldrig har været i før. Det er en helt ny verden for dem,” Siger Elvir Birkov, der er socialpædagog og netværker på asylcenteret i Holstebro, og fortsætter.

”Men vi underviser dem i at cykle, som jo også er en kæmpe del af den danske kultur. Så bliver det også nemmere at komme ind til byen,” siger han.

Omvæltning
”Det kræver helt sikkert en tilvænning for de fleste. De, der kommer fra Damaskus er for eksempel vant til, at der kører busser overalt,” siger Elvir Birkov.

Desuden er det en udfordring at komme ned at handle med dem, der har børn.

”Det er da rigtig træls at gå langt med små børn, når de skal ned og handle,” siger han.

”Det ville være fantastisk med en bus, der gik ned til byen,” siger Najiballah Khuram til sin ven, Ahmad Yagubi, der agerer tolk for ham.