Hjælpegrupper hitter i Holstebro

Flere strømmer til Facebook-grupper, hvor folk hjælper hinanden. Det er en del af en større tendens, siger Dansk Flygtningehjælp.

Skærmbillede 2016-03-09 kl. 15.55.25.png

Af Rasmus Straka

Anette Laumann Pedersen er mor til fem børn, og næsten hele hendes hus er brændt ned til grunden. Intet er tilbage. Intet. Men der er hjælp at hente for den uheldige mor.

I Facebook-gruppen ’Hjælpegruppen Holstebro’ tilbyder folk at sætte hår på konfirmander gratis eller forære tøj, møbler og overskudsmad væk.

Anette Laumann Pedersen har bedt gruppen om hjælp. Familien er fattig og bor midlertidigt i et sommerhus, mens de venter på, at der bliver styr på forsikringen.

“Det er ikke en dans på roser,” siger hun.

Efter opslaget er der kommet over mange kommentarer fra folk, der giver hende opbakning. Hun siger, at flere borgere har skrevet private beskeder til hende, hvor de tilbyder at hjælpe hende. Det betyder mere, end folk aner, siger hun.

”Der er mange, der gerne vil hjælpe mig med alt fra tøj og legetøj til køkkengrej til min familie. Det er meget overvældende,” siger hun.

Del af en større tendens
I dag er det blevet populært at være frivillig. Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har begge oplevet en fremgang i antallet af frivillige på godt 2.000 personer siden udgangen af 2014.

”Vi kan virkelig mærke, at danskerne har lyst til at hjælpe,” siger Sara Schlüter, der er presserådgiver for Dansk Flygtningehjælp.

Og medlemmer strømmer til lokale hjælpegrupper som ’Venligboerne – Holstebro’, hvor nogle af de godt 350 medlemmer hjælper asylansøgere med at blive integreret.

Også Eva Damgaard fra Viborg har oplevet en stor hjælp fra de lokale borgere. Hun søgte efter sin gamle klassekammerat Mona Andersen i flere af hjælpegrupperne. Og det gik godt. Rigtig godt, siger hun.

”Jeg har fundet Mona. Det er 40 år siden, jeg har set hende. Det er herligt – og nu håber jeg, at hun vil se mig.”