Kamp om Enghaven afgøres efter lokalplan

På trods af fortsat dialog mellem ejeren af Hotel Schaumburg og kommunen, er der endnu ingen udsigter til en løsning, før ny lokalplan er klar.
Om få år kan parkeringspladsen være forvandlet til et storcenter, som skaber rammer for at shoppe i tørvejr.

Om få år kan Enghaven være forvandlet til et storcenter, som skaber rammer for at shoppe i tørvejr. Foto: Anders Lei

Af Anders Lei

Byrådet i Holstebro vedtog i 2006 en lokalplan, der gjorde det muligt at bygge et erhvervsbyggeri i to etager bag ved Hotel Schaumburg. Grunden er ejet af Bent Moesby, der ønsker at bygge en toetagers kontorbygning på tusind kvadratmeter.

Konflikten opstår, da kommunen beslutter at sælge Enghaven til de private investorer, Braaten og Pedersen. De vil bygge Enghavecentret, der planmæssigt skal stå færdigt i 2018. Men der skal bygges en adgangsvej rundt om centret. En adgangsvej, som skal bruge omkring 150 kvadratmeter af Moesbys grund.

Det skaber problemer, for der skal være en nedkørsel til en parkeringskælder under kontorbygningen, og det kan ikke lade sig gøre, hvis der også skal være en adgangsvej til storcentret.

Ingen afklaring
”Der er en dialog, men der er stadig ingen afklaring på noget. Jeg går stadig og venter på lokalplanen,” siger Bent Moesby.

Der er tale om en kommunal lokalplan for bygningen af Enghavecentret. Den åbner en mulighed for at tvinge Bent Moesby til at sælge de 150 kvadratmeter. En mulighed som kommunen tidligere har udtalt til Dagbladet Holstebro Struer, at de ikke vil være blege for at gå efter.

”Hvis de vedtager den nye lokalplan og får ret i deres sag, så er jeg tvunget til at sælge,” siger Bent Moesby, der er klar til at inddrage jurister i sagen.

Teknisk udvalg afviste bygningsforbud
For at løse problemet foreslog kommunens forvaltning i første omgang et paragraf 14-forbud. Konsekvensen af et paragraf 14-forbud ville betyde, at Bent Moesby ikke kunne søge byggetilladelse. Forslaget om forbud blev dog afvist af kommunens tekniske udvalg.

”Vi vil ikke være med til at sige nej til en erhvervsdrivende for at give muligheder for en anden. Det synes vi ville være lidt urimeligt,” sagde Eli Vium (DF), næstformand i byrådets tekniske udvalg, i november 2015, til Dagbladet Holstebro Struer.

Beslutningen betød også, at det lå i kortene, at Bent Moesby ville få sin byggetilladelse. Sagen blev udskudt, indtil lokalplanen for Enghavecentret vedtages i løbet af 2016.

Kommunen havde allerede dengang været i dialog med Bent Moesby.