Det spiller for dansk dart

Dartklubben ’Jyden’ i Holstebro har de sidste fire år oplevet en fremgang i antallet af medlemmer, og klubben er ikke et enestående tilfælde.
12822197_10153370986335913_1937187285_n

Spillere fra ’Jyden’ dartklub i Holstebro dyster mod Hinnerup dartklub i en play-off kamp om at blive i 2. Division. Privatfoto.

Af Pernille Kjær 

I Holstebros eneste dartklub, der går under navnet ’Jyden’, har man de sidste fire år oplevet en fremgang i antallet af medlemmer, og ifølge Dansk Dart Unions udviklingskonsulent er tendensen klar: Dart er blevet det nye sort.

Ifølge ’Jydens’ formand, Benny Nielsen er det en ’herlig’ udvikling, at man de sidste fire år har fået 15 nye medlemmer i dartklubben. Det betyder nemlig, ifølge oplysninger fra Dansk Dart Union, at klubben lige nu er oppe på 32 medlemmer.

”Vi forsøger at få flere ind under paraplyen. Vi har trængt til nyt blod i klubben i årevis. Det er en herlig udvikling,” siger Benny Nielsen.

Udviklingen i Holstebros dartklub er dog ikke et enestående tilfælde. I løbet af de sidste par år har dart nemlig vundet stort indpas hos danskerne, og det har, ifølge udviklingskonsulent hos Dansk Dart Union, Morten Toft Sørensen, ført til et stigende antal medlemmer i klubberne samt flere nye dartforeninger rundt omkring i landet.

”Bare sidste år startede jeg 10 nye foreninger op, og for en lille sportsgren som vores, så er det en rigtig stor stigning,” siger Morten Toft Sørensen.

Alle kan være med
Men man behøver hverken hedde Per Skau eller Ann-Louise Peters og være danske mestre i at kaste med sylespidse pile for at starte i en dartklub. Dette er nyligt medlem af ’Jyden’ Lenette Petersen et eksempel på.

”Jeg har spillet dart det meste af mit liv, men jeg har aldrig før deltaget i turneringer. Jeg har altid bare spillet for sjov derhjemme, men i næste weekend skal jeg ud og spille kamp for første gang,” siger 48-årige Lenette Petersen.

En hyggelig sport
Lenette meldte sig ind i ’Jyden’ for tre måneder siden og er dermed en af klubbens nye medlemmer. Det er en beslutning, som hun efterfølgende har været rigtig glad for.

”Jeg har ikke haft modet til at melde mig ind før, men det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg synes, at flere skulle melde sig til dart, da det er en utrolig hyggelig sport,” siger Lenette Petersen.

For Lenette handlede valget om at melde sig ind i en klub om flere ting. Dels så hun meget dart i fjernsynet, og hun ville gerne dyrke det sociale, der er i en dartklub, men det handlede også om at blive bedre til den sport, hun i mange år havde dyrket alene derhjemme.

Stadig flest mænd
Ifølge Morten Sørensen er Lenette Petersen et meget generelt billede på de mennesker, der melder sig ind i de danske dartklubber – måske lige med undtagelse af, at hun er kvinde i en sportsgren, der endnu er meget domineret af det mandlige køn.

Morten Sørensen tror, at det er en sund udvikling, at også kvinder har lyst til at spille dart, og ifølge både Benny Nielsen og Morten Sørensen er der en helt naturlig forklaring på, hvorfor flere har lyst til at spille dart i en klub.

Forklaringen lyder på, at medierne har øget deres dækning af dartsporten i de seneste år, og at der derved er kommet generel større fokus på dart som en sportsgren. Eksempelvis streamede DR1 forleden direkte fra Vordingborg, hvor man afholdte DM i dart.